Halaman

29 Mei 2015

AKADEMIK : 1.6 Menghargai Sistem Kardiovaskular Yang Sihat

FOLIO BIOLOGI TINGKATAN 5

1.6 MENGHARGAI SISTEM
KARDIOVASKULAR YANG SIHAT
( PENYAKIT KARDIOVASKULAR )
MUHAMMAD AMIRUL BIN AMIL
SPM TITANIUM 2015
PUAN NURUL NOR SHAHDA


----------------------------------------------------------------------------------------
ATEROSKLEROSIS

Arteriosklerosis adalah satu keadaan yang tidak normal dikaitkan dengan penebalan dan kehilangan keanjalan pada dinding arteri. Ia adalah istilah generik dan juga secara meluas dirujuk sebagai pengerasan arteri. Aterosklerosis adalah sejenis arteriosklerosis berkaitan dengan pemendapan lemak (lipid) dalam dinding arteri. Pemendapan lemak adalah uncharacteristic bentuk lain seperti arteriosklerosis arteriolosclerosis dilihat dengan tekanan darah tinggi (hipertensi) dan sklerosis yang Monckeberg jarang. Aterosklerosis adalah yang paling lazim dan paling penting beberapa jenis arteriosklerosis.
Aterosklerosis menjejaskan arteri seluruh badan (iaitu, arteri dalam jantung, otak, buah pinggang, dan kaki). Ia menyebabkan lebih banyak kematian di Amerika Syarikat daripada sebab-sebab yang kedua dan ketiga utama kematian (kanser dan kemalangan) digabungkan. Ia adalah punca utama morbiditi dan kematian di seluruh dunia di negara-negara yang paling maju lain.

PUNCA – PUNCA ATEROSKLEROSIS
Hipertensi - Hipertensi adalah istilah kesehatan untuk tekanan darah tinggi yang dapat merusak dan memicu aterosklerosis.
Kolesterol Tinggi - Tingginya kadar kolesterol dalam darah, terutama kolesterol “jahat” atau LDL dapat merusak dan membuat arteri menjadi keras. LDL yang terlalu tinggi bisa menempel pada arteri dan menyebabkan penyumbatan.
Trigliserida - Trigliserida adalah jenis lemak yang dapat menimbulkan plak di arteri dan berpotensi berkembang menjadi aterosklerosis. Hal ini terutama terjadi pada wanita yang telah mengalami menopause.
Alkohol - Penggunaan alkohol dosis besar dan dalam jangka lama dapat menyebabkan peradangan dan kerusakan arteri serta meningkatkan jumlah plak sehingga memicu aterosklerosis.
Diabetes - Diabetes dapat menyebabkan kerusakan pada bagian dalam arteri dalam jangka panjang. Kerusakan arteri berpotensi berkembang menjadi aterosklerosis.
Merokok - Merokok dapat memperlambat aliran darah dan menyempitkan arteri, yang pada akhirnya memicu kerusakan arteri dan menyebabkan aterosklerosis.
Umur - Terlepas dari penyebab lain, plak arteri umumnya akan terbentuk dengan sendirinya seiring penambahan usia.
Pembentukan plak arteri akibat faktor usia dapat menyebabkan aterosklerosis.

KESAN – KESAN ATEROSKLEROSIS
Pada peringkat awal, plak ateroma boleh hilang dengan sendiri. Kesan utama aterosklerosis ialah unjuran ateroma atau trombus akan menyempitkan saluran arteri dan menjadikan tersumbat. Apabila arteri koronari menjadi letih, arterilisasi miokardia akan berkurangan dan anoksia miokardial atau nekrosis akan berlaku menyebabkan angina pektoris atau infarksi miokardia. Aterosklerosis bahagian otak akan menyebabkan kekurangan bekalan darah kepada otak, seterusnya menyebabkan rasa pening, sakit kepala dan bagi pesakit yang serius akan menghadapi “encephalatrophy” dan ciri-ciri yang dialami oleh golongan tua (anile). Trombus yang terdapat di dalam arteri serebal (otak) akan menyebabkan semiplegia; nefro-aterosklerosis akan menyebabkan iskemia pada bahagian ginjal dan mengakibatkan tekanan darah tinggi pada renal. Aterosklerosis usus akan menyebabkan sakit perut selepas makan. Aterosklerosis di bahagian kaki pula akan menyebabkan kesakitan pada bahagian kaki semasa berjalan dan bagi pesakit yang serius, hujung jari kaki akan menjadi nekrotik (mati).
CARA – CARA UNTUK MENGATASI ATEROSKLEROSIS

ü  Jaga pola diet yang seimbang - kurangi lemak jenuh hewani, goreng- gorengan, makanan
cepat saji dan makanan olahan yang mengandung lemak trans.


ü  Rajin berolahraga - Latihan fisik meningkatkan sirkulasi dan sangat baik untuk paru-paru, jantung, dan otot.


ü  Kelola stres - Gaya hidup stres tinggi meningkatkan tekanan darah dan memacu kerja jantung dan arteri.ü  Jaga tekanan darahgula darah, dan berat badan Anda pada tingkat normal.

TROMBOSIS
Thrombosis (Yunani: θρόμβωσις) ialah pembentukan darah beku (thrombus; Greek: θρόμβος) di dalam saluran darah, menghalang aliran darah melalui sistem peredaran darah. Apabila saluran darah tercedera, badan menggunakan platelet (thrombocytes) dan fibrin untuk membentuk darah beku untuk mengelakkan kehilangan darah. Malah apabila saluran darah tidak cedera, darah beku boleh terbentuk di dalam badan di bawah syarat-syarat tertentu. A darah beku yang memecahkan percuma dan bermula untuk perjalanan di seluruh badan dikenali sebagai embolus satu.
Apabila trombus adalah lebih besar cukup untuk mengurangkan aliran darah kepada tisu, hipoksia (kekurangan oksigen) boleh berlaku dan produk metabolik seperti asid laktik boleh mengumpul. A thrombus lebih besar menyebabkan halangan yang lebih besar untuk aliran darah yang boleh mengakibatkan anoxia, kurang lengkap oksigen dan infarksi, kematian tisu. Terdapat juga beberapa syarat-syarat lain yang boleh timbul mengikut lokasi trombus dan organ-organ yang terlibat.
Thromboembolism adalah gabungan trombosis dan komplikasi utama, embolisme.PUNCA – PUNCA TROMBOSIS
Hypercoagulability
Hypercoagulability disebabkan oleh, contohnya, kekurangan genetik atau gangguan autoimun. Kajian baru-baru menunjukkan bahawa neutrofil memainkan peranan penting dalam trombosis vena dalam, pengantara banyak tindakan-tindakan pro-trombotik.
Dari segi konsep, hypercoagulability (aka thrombophilia) mungkin disebabkan oleh peningkatan dalam keupayaan pembekuan, atau kehilangan antipembekuan keupayaan. Hypercoagulability mungkin keturunan atau diperoleh.
Thrombophilia turun-temurun dengan peningkatan keupayaan pembekuan mungkin disebabkan oleh mutasi titik dalam faktor-faktor pembekuan - faktor V Leiden, prothrombin mutasi, dysfibrinogenaemia kekeluargaan, faktor XIII mutasi.
Thrombophilia turun-temurun dengan penurunan dalam keupayaan antipembekuan mungkin disebabkan oleh kekurangan antikoagulan keturunan - protein kekurangan C, S kekurangan protein, antitrombin kekurangan III.
Thrombophilia diperolehi dengan peningkatan keupayaan pembekuan termasuk masalah seperti kanser, kehamilan, terapi estrogen, dan hyper 2 hyperlipidaemia.
Thrombophilia diperolehi dengan penurunan dalam keupayaan antipembekuan termasuk sindrom nephrotic, di mana kerugian nephrotic daripada antitrombin III membawa kepada thrombophilia.
Aliran darah terganggu
Punca aliran darah terganggu termasuk genangan aliran darah melalui titik kecederaan, atau stasis vena yang mungkin berlaku dalam kegagalan jantung, [6] dalam atau selepas tempoh yang panjang tingkah laku yang tidak aktif, seperti duduk dalam penerbangan kapal terbang yang panjang. Juga, fibrilasi atrium, menyebabkan darah bertakung dalam atrium kiri (LA) atau lampiran atrium kiri (LAA), dan boleh membawa kepada thromboembolism satu. [6] Kanser atau keganasan seperti leukemia boleh menyebabkan risiko trombosis meningkat sebanyak pengaktifan kemungkinan sistem pembekuan oleh sel-sel kanser atau rembesan bahan procoagulant (sindrom paraneoplastic), dengan mampatan luaran pada saluran darah apabila tumor pepejal hadir, atau (lebih jarang) lanjutan ke dalam vaskulatur (sebagai contoh, kanser sel buah pinggang sehingga ke urat buah pinggang ). [6] Selain itu, rawatan untuk kanser (sinaran, kemoterapi) sering menyebabkan hypercoagulability tambahan. [6]
Ia mungkin lebih mudah untuk berfikir tentang aliran darah yang tidak normal sama ada stasis vena, atau pergolakan arteri.

Kecederaan sel endothelial
Punca kecederaan pada dinding kapal termasuk trauma, pembedahan, jangkitan atau aliran gelora pada adanya cabang. Mekanisme utama adalah pendedahan faktor tisu kepada sistem pembekuan darah
Kecederaan endothelial mendedahkan unsur-unsur subendothelial prothrombotic biasanya dilindungi oleh sel-sel endothelial: von faktor Willibrand, kolagen, dan faktor tisu.
Kecederaan endothelial mungkin disebabkan oleh kerosakan fizikal: Trauma, pembedahan, kerosakan sel sabit.
Kecederaan endothelial mungkin disebabkan oleh kerosakan biologi: Jangkitan, keradangan (tindak balas hipersensitiviti), aterosklerosis.
Kecederaan endothelial mungkin disebabkan oleh kerosakan kimia: Toksin, kanser kemoterapi.KESAN – KESAN TROMBOSIS
Ø  Bengkak pada bahagian kaki terutamanya betis. Bengkak juga boleh dilihat terus pada vena yang bermasalah.

Ø  Tenderness atau sakit-sakit pada bahagian tersebut.

Ø  Kulit terasa hangat dan perit sekali-sekala.

Ø  Kulit pada bahagian tersebut berubah warna (kelihatan bewarna merah).
CARA – CARA MENGATASI TROMBOSIS

Ø  Lazimkan berbekam. Berbekam secara tidak langsung akan melancarkan aliran darah. Berbekam pada bahagian betis membantu mencegah masalah DVT. Berbekam pula mestilah pada titik 'Ala Zohri Qodimi, titik Saaq dan titik Iltiwa'.

Ø  Banyakkan aktiviti yang aktif seperti bersukan, berjoging, dan riadah yang lain. Banyak bergerak akan menyebabkan otot-otot bergerak yang dapat membantu saluran darah memberi tekanan kepada aliran darah menjadi lancar.


Ø  Jika anda pekerja yang memerlukan masa dengan duduk, pastikan anda memakai compression stocking bagi membantu cengkaman pada betis untuk mengelak terjadinya thrombus. Sekali sekala bangun dan berjalan beberapa langkah sebelum sambung kerja anda.
ANGINA
Angina pektoris - dikenali sebagai angina - adalah rasa sakit dada, tekanan, atau memerah, sering disebabkan oleh iskemia otot jantung dari halangan atau kekejangan arteri koronari [1] Walaupun angina pektoris dapat berasal dari anemia, aritmia jantung. dan kegagalan jantung, penyebab utamanya ialah penyakit koronari arteri (CAD), satu proses yang memberi kesan atherosclerotic saluran darah ke jantung. Istilah ini berasal dari angina Latin ("jangkitan tekak") dari ἀγχόνη ankhonē Yunani ("mencekik"), dan pectus Latin ("dada"), dan boleh, oleh itu, diterjemahkan sebagai "mencekik perasaan dalam dada ".

Terdapat hubungan yang lemah antara tahap kesakitan dan tahap kekurangan oksigen dalam otot jantung (iaitu, ada boleh menjadi sakit teruk dengan risiko sedikit atau tiada yang infarksi miokardium {dikenali sebagai serangan jantung}, dan serangan jantung boleh berlaku tanpa rasa sakit). Dalam beberapa kes, angina boleh agak teruk, dan dalam abad ke-20 awal ini dikenali sebagai petanda akan berlaku kematian. [2] Walau bagaimanapun, terapi perubatan semasa diberikan, prospek telah bertambah baik dengan ketara. Menggunakan data dari percubaan KEBERANIAN, orang dengan purata usia 62 tahun, yang mengalami sederhana untuk darjah teruk angina (Kanada Persatuan Kardiovaskular Kelas II, III dan IV) mempunyai kadar kematian 5 tahun kira-kira 8%. [3 ]

Semakin teruk ("dimainkan semakin keras") serangan angina, angina tiba-tiba-awal berehat, dan angina yang memakan masa lebih dari 15 minit adalah gejala angina tidak stabil (biasanya dikumpulkan dengan keadaan yang sama sebagai sindrom koronari akut). Kerana ini mungkin menandakan infarksi miokardium (serangan jantung), mereka memerlukan perhatian perubatan yang segera dan, secara amnya, dirawat dengan cara yang sama untuk infarksi miokardium


PUNCA – PUNCA ANGINA
Angina stabil berlaku apabila jantung tidak mendapat oksigen yang diperlukan untuk melakukan kerja-kerja itu adalah diminta untuk berbuat. Apabila anda bersenam, mengangkat barang-barang berat, atau sebaliknya menekankan badan anda, jantung anda bekerja lebih keras untuk menampung melakukan senaman tambahan.

Faktor-faktor tertentu boleh menghalang hati anda daripada menerima lebih banyak oksigen, seperti penyempitan arteri (aterosklerosis). Arteri anda boleh menjadi sempit apabila plak (bahan yang diperbuat daripada lemak, kolesterol, kalsium, dan bahan-bahan lain yang terdapat di dalam darah) membina di dalam mereka, biasanya disebabkan oleh kolesterol tinggi. Darah beku juga boleh menyekat arteri anda dan mengurangkan aliran darah yang kaya dengan oksigen ke jantung.

Faktor-faktor risiko untuk angina stabil termasuk

o   berat badan berlebihan
o   yang mempunyai sejarah penyakit jantung
o   mempunyai kolesterol tinggi atau tekanan darah
o   kerana diabetes
o   merokok
o   tidak menjalankan cukup


KESAN – KESAN ANGINA
-          Nadi lemah dan tidak teratur, letih, payah bernafas, takutkan mati, mata mendalam.
-          Debaran jantung kuat, pitam,nadi lemah, berasa tidak tenang.

-          Rasa dijantung seperti ditarik dan dipulas, tidur sebelah kiri sakit terlalu kuat. Kejang pada jantung.

-          Nadi terlalu cepat, susah bernafas, letih, berdebar-debar.

-          Jantung berdebar rasa seperti bergetar, urat saraf mengejut dan sensitif.

-          Rasa cemas, baik pada orang tegap.

-          Berdebar-debar, payah tidur, rasa seperti sesuatu di keronkong

CARA – CARA MENGATASI ANGINA
-          Perubahan gaya hidup - Perubahan termasuk penurunan berat badan untuk pesakit obesiti, terapi untuk berhenti merokok, ubat-ubatan untuk menurunkan kolesterol tinggi, program senaman yang tetap untuk menurunkan tekanan darah tinggi, dan teknik pengurangan tekanan.

-          Nitrat, termasuk GTN - Nitrat adalah ubat yang meluaskan saluran darah (vasodilators). Mereka meningkatkan aliran darah di dalam arteri koronari, dan memudahkan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan.

-          Statin, seperti atorvastatin (Lipitor), rosuvastatin (Crestor) dan simvastatin (Zocor, versi generik) - - Ubat-ubatan mengurangkan kolesterol, melambatkan kadar pembentukan lemak dalam arteri koronari dan mengurangkan risiko serangan jantung.

-          Beta-blockers, seperti atenolol (Tenormin) dan metoprolol (Lopressor, Toprol-XL) - Ubat-ubatan ini mengurangkan beban kerja jantung dengan memperlahankan kadar degupan jantung dan mengurangkan daya pengecutan jantung, terutamanya semasa senaman.

-          Aspirin - Kerana aspirin membantu mengelakkan pembekuan darah dari terbentuk di dalam arteri koronari yang sempit, ia boleh mengurangkan risiko serangan jantung pada orang-orang yang sudah mempunyai penyakit arteri koronari.

EMBOLISME
Dalam bidang perubatan, embolisme ialah tempat bagi embolus, yang mungkin darah beku, titisan lemak, gelembung gas, dalam aliran darah. Ini boleh menyebabkan penyumbatan dalam saluran darah. [1] Seperti tersumbat (stalemate vaskular) boleh berlaku di sebahagian badan menjauhkan daripada tempat sebenar embolisme itu. Ini adalah berbeza dengan yang trombus, yang menyebabkan tersumbat di tapak asal


PUNCA – PUNCA EMBOLISME
Embolisme pulmonari berlaku apabila satu rumpun bahan, biasanya darah beku, mendapat desak ke arteri paru-paru anda. Ini pembekuan darah yang biasa berasal dari urat yang mendalam kaki anda, tetapi mereka juga boleh datang dari bahagian-bahagian lain badan anda. Keadaan ini dikenali sebagai trombosis vena dalam (DVT).

Kadang-kadang, bahan-bahan lain boleh membentuk tersumbat dalam saluran darah di dalam paru-paru anda. Contohnya termasuk:

-          Lemak dari dalam sumsum tulang panjang yang patah
-          Sebahagian daripada tumor
-          buih udara
Ia jarang sekali mempunyai satu embolisme pulmonari tunggal. Dalam kebanyakan kes, pelbagai beku adalah terlibat. Tisu-tisu paru-paru disampaikan oleh setiap arteri disekat dirompak darah dan boleh mati. Ini menjadikan ia lebih sukar untuk paru-paru anda untuk menyediakan oksigen ke seluruh badan anda.

KESAN – KESAN EMBOLISME
-         Angin Ahmar
-         Strok
-         Serangan jantung
-         Kematian
-         Sesak nafas
-         Thrombosis

CARA – CARA MENGATASI EMBOLISME

Mencegah darah beku dalam vena yang mendalam dalam kaki anda (deep vein thrombosis) akan membantu mencegah embolisme pulmonari. Atas sebab ini, kebanyakan hospital adalah agresif tentang mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan pembekuan darah:

*      Antikoagulan. Antikoagulan diberikan kepada orang yang berisiko beku sebelum dan selepas pembedahan - dan juga kepada orang-orang yang dimasukkan ke hospital dengan serangan jantung, strok atau komplikasi kanser.

*      Stoking mampatan Lulusan. Stoking mampatan semakin memerah kaki anda, membantu urat dan otot kaki bergerak darah dengan lebih cekap. Mereka menawarkan cara yang selamat, mudah dan murah untuk menjaga darah daripada berkembang selepas pembedahan am.

*      Mampatan pneumatik. Rawatan ini menggunakan paha tinggi atau anak lembu tinggi manset yang secara automatik mengembung dengan udara dan mengempiskan setiap beberapa minit untuk mengurut dan meramas urat-urat di kaki anda dan meningkatkan aliran darah.

*      Aktiviti fizikal. Bergerak secepat mungkin selepas pembedahan boleh membantu mencegah embolisme pulmonari dan mempercepatkan pemulihan keseluruhan. Ini adalah salah satu sebab utama jururawat anda boleh mendorong anda untuk bangun, malah pada hari pembedahan anda, dan berjalan walaupun sakit di tapak insisi pembedahan anda.


HIPERTENSI ( DARAH TINGGI )
Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darahyang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik.[1] Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.
Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jikatekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.
Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut - 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

PUNCA – PUNCA HIPERTENSI
Penyebab tekanan darah tinggi termasuklah
§  penyempitan arteri,
§  isi padu darah yang lebih dari normal,
§  denyutan jantung yang pantas atau lebih kuat dari sepatutnya.

Sebarang keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan terhadap dinding arteri


KESAN – KESAN HIPERTENSI
§  Strok/otak: Tekanan darah tinggi adalah faktor utama risiko strok. Tekanan darah yang amat tinggi boleh menyebabkan kebocoran pada salur darah yang lemah dan kemudiannya mengalir ke otak. 

§  Gangguan penglihatan/mata: Tekanan darah tinggi lama-kelamaan boleh menyebabkan saluran darah di mata pecah atau berdarah. Penglihatan mungkin kabur atau terjejas dan boleh mengakibatkan buta. 

§  Arteri/arteri: Semakin meningkat usia, arteri menjadi semakin keras terutama arteri di jantung, otak dan buah pinggang. 

§  Tekanan darah yang tinggi dikaitkan sebagai punca arteri mengeras. Ini seterusnya menyebabkan jantung dan buah pinggang terpaksa bekerja lebih. 

§  Kerosakan buah pinggang/buah pinggang: Buah pinggang bertindak sebagai penapis yang menyingkirkan bahan-bahan kumuhan badan. 

§  Tekanan darah tinggi lama-kelamaan boleh menyempitkan salur darah melalui penebalan dinding saluran darah pada buah pinggang. 


§  Proses penapisan oleh buah pinggang terjejas di mana kurang bendalir ditapis, seterusnya menyebabkan bahan kumuhan terkumpul di dalam darah. 

§  Buah pinggang mungkin gagal sepenuhnya. Apabila ini berlaku, rawatan perubatan sama ada dialisis atau pemindahan buah pinggang mungkin diperlukan. 

§  Kegagalan jantung kongestif: Tekanan darah tinggi adalah faktor utama kegagalan jantung kongestif. Ia adalah masalah serius di mana jantung gagal mengepam darah yang secukupnya bagi keperluan tubuh badan.

CARA – CARA MENGATASI HIPERTENSI
·                     Amalkan permakanan sihat
·                     Kurangkan pengambilan garam dan lelemak
·                     Amalkan senaman berkala
·                     Dapatkan berat badan ideal jika berlebihan
·                     Pelajari mengatasi tekanan secara berkesan
·                     Berhenti merokok- dapatkan nasihat untuk berhenti merokok
SERANGAN JANTUNG
Serangan jantung, atau infark miokardial (bahasa Inggris: Myocardial infarction, acute myocardial infarction, MI, AMI) adalah terhentinya aliran darah, meskipun hanya sesaat, yang menuju ke jantung, dan mengakibatkan sebagian sel jantung menjadi mati.
Penyakit jantung merupakan penyebab kematian nomor satu pada orang dewasa di Amerika.
Penyakit jantung, stroke, dan penyakit periferal arterial merupakan penyakit yang mematikan. Di seluruh dunia, jumlah penderita penyakit ini terus bertambah. Ketiga kategori penyakit ini tidak lepas dari gaya hidup yang kurang sehat yang banyak dilakukan seiring dengan berubahnya pola hidup.


PUNCA – PUNCA SERANGAN JANTUNG
§  Riwayat penyakit jantung dalam keluarga - Riwayat serangan jantung di dalam keluarga sering merupakan akibat dari profil kolesterol yang tidak normal.

§  Diabetes - Kebanyakan pesakit diabetes meninggal bukanlah kerana meningkatnya level gula darah, namun kerana keadaan komplikasi jantung mereka.


§  Merokok - Risiko penyakit jantung dari merokok setara dengan 100 pon kelebihan berat badan - jadi tidak mungkin menyamakan keduanya.

§  Tekanan darah tinggi (hipertensi).


§  Kegemukan (obesiti) - Obesiti tengah (perut buncit) adalah bentuk dari kegemukan. Walaupun semua orang gemuk cenderung mempunyai risiko penyakit jantung, orang dengan obesiti tengah lebih-lebih lagi.


§  Gaya hidup tidak sihat - Gaya hidup yang buruk merupakan salah satu punca penyakit jantung - dan menggantikannya dengan aktiviti fizikal merupakan salah satu langkah paling radikal yang boleh diambil.

§  Stress - Banyak kajian yang sudah menunjukkan bahawa, bila menghadapi keadaan yang tegang, boleh terjadi arithmias jantung yang membahayakan jiwa


KESAN – KESAN SERANGAN JANTUNG

Serangan jantung memberi kesan kepada badan dengan merosakkan otot jantung. Tanpa oksigen, otot jantung mula mati dan bentuk tisu parut sana. Kerosakan yang boleh membawa kepada masalah yang berpanjangan. Komplikasi selepas serangan jantung termasuk degupan jantung yang tidak teratur (aritmia), pecah jantung (miokardium pecah), kegagalan jantung, injap jantung bocor, tekanan darah rendah, dan bengkak pundi jantung (Pericarditis)

CARA – CARA MENGATASI SERANGAN JANTUNG

§  POLA MAKANAN YANG SIHAT
Hindari makanan yang banyak mengandung lemak atau yang mengandung kolesterol tinggi. Seafood memiliki kandungan kolesterol tinggi yang dapat membahayakan jantung. Kurangi menyantap makanan yang digoreng yang banyak mengandung lemak, sebaliknya makanan dapat diolah dengan cara direbus, dikukus atau dipanggang.

Sebisa mungkin, produk makanan yang kita makan rendah lemak atau tanpa lemak. Pilih susu, keju, mentega atau makanan lain yang rendah lemak. Menggoreng dengan menggunakan minyak zaitun memiliki kandungan lemak yang sedikit sehingga bisa menjadi pilihan bila harus mengolah makanan dengan cara digoreng.

Selain menghindari makanan berlemak, hindari juga makanan dengan kandungan 
gula tinggi seperti soft drink. Jangan pula tertalu banyak mengkonsumsi karbohidrat, karena dalam tubuh, karbohidrat akan dipecah menjadi lemak. Sebaliknya, konsumsi oat atau gandum yang dapat membantu menjaga jantung tetap sehat.

Jaga pola makan tidak berlebihan agar terhindar dari kegemukan, karena seseorang yang memiliki lingkar pinggang lebih dari 80 cm, berisiko lebih besar terkena penyakit ini.


§  BERHENTI MEROKOK
Mengisap rokok sangat tidak baik untuk kesehatan jantung, maka segera hentikan kebiasaan ini agar jantung tetap sehat.

§  HINDARI STRESS
Stres memang sangat sulit dihindari jika hidup di kota besar seperti Jakarta yang dikenal karena kemacetan dan kesibukannya. Saat seseorang mengalami stres, tubuhnya akan mengeluarkan hormon cortisol yang menyebabkan pembuluh darah menjadi kaku. Hormon norepinephrine akan diproduksi tubuh saat menderita stres, yang akan mengakibatkan naiknya tekanan darah. Maka, sangat baik bila Anda menghindari stres baik di kantor atau di rumah.TAMAT

Tiada ulasan: